Klik hier voor de Nieuwsbrief Traditiekamer MLD 2017

100 jaar MLD                                        

De Marineluchtvaartdienst is opgericht op 18 augustus 1917.

Sedert 2008 is de Marineluchtvaartdienst onderdeel van het Defensie Helikopter Commando, waarvan de maritieme NH-90 helikopters opereren vanaf het Maritiem Vliegkamp De Kooy, vlakbij de thuisbasis van hun voornaamste klant: de vloot. Een groepsoudste MLD is belast met de vaandelverplichtingen en specifieke MLD-aangelegenheden. Momenteel is dat commandeur Gerhard Polet, de huidige commandant van het DHC te Gilze Rijen.

In verband met het 100-jarig jubileum hebben een aantal prominente oud-MLDers (Kees Leebeek, Arie van der Hout, Kees Bakker en Anne van Dijk) in opdracht van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer van de MLD een alomvattend boek geschreven over de enerverende geschiedenis van dit voormalige marineonderdeel.
Zie rubriek MLD Boeken voor de beschrijving.

Film van media dienst Defensie ter gelegenheid van de viering 100 jaar MLD is hier te zien.

De Vliegende Hollander, het magazine van de Koninklijke Luchtmacht, heeft aandacht besteed aan de viering van 100 jaar MLD in het hier in te zien artikel.

Pers impressies van de viering 100 jaar MLD op 15 september en de Open dag (Heldair  Show Maritiem) op 16 september:

https://www.upinthesky.nl/2017/09/15/marineluchtvaart100-jaar-en-springlevend-longread/

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/212123/100-jaar-Marine-Luchtvaart-Nog-altijd-hard-nodig

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1612911375406865&id=242490925782257

 

Overhandiging eerste vernieuwde exemplaar van de Gedenkrol MLD

De overhandiging vond plaats in de Traditiekamer van de MLD op het Marinevliegkamp de Kooij. Aanwezig daarbij waren de Squadroncommandanten, de Chef der Equipage van de MLD en een groot aantal vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer van de MLD. Zij zagen toe hoe het tweede exemplaar werd overhandigd aan vrijwilliger H. Witteveen, die het boek plaatste in de gereedstaande vitrine en opensloeg op de datum 18 augustus.

Later werd door de Groepsoudste een Heildronk uitgebracht op de 100-jarige MLD, de bijeenkomst werd afgesloten met een Traditionele Marine rijsttafel.

Deze Gedenkrol bevat kort gezegd alle namen van militairen van de Marineluchtvaartdienst (of Buitenlandse militairen bij de MLD geplaatst) die tijdens hun dienstverrichting zijn overleden door een ongeval, gevechtsactie of verblijf in krijgsgevangenschap. De namen zijn gerangschikt op de dag en maand van hun overlijden. Dagelijks wordt de bladzijde op de corresponderende datum opengeslagen. Een team van drie vrijwilligers van de Traditiekamer zorgt voor het up-to-date houden van het boek. De heer Witteveen is degene die bij de Traditiekamer de dagelijkse zorg heeft over de Gedenkrol.
Voor de geïnteresseerden zijn hier de toespraken van CDR bd van Dijk en CDR G.A. Polet in te zien.


Alle Hens interviews met voormalige en actief dienende MLD’ers

In 2017 zal de Alle Hens ter gelegenheid van 100 jaar MLD een aantal interviews met voormalige en actief dienende MLD’ers publiceren.
Voor de maart 2017 uitgave (SBN b.d. Idzerda) klik hier.
Voor de mei 207 uitgave (AOOTDV Herman Witteveen) klik hier.
Voor de juli 2017 uitgave (3 generaties Raadsheer) klik hier.
Voor de augustus/september 2017 uitgave (CDR b.d. Anne van Dijk) klik hier.