Boek “Een eeuw Marineluchtvaartdienst”
De Marineluchtvaartdienst is opgericht op 18 augustus 1917.
Sedert 2008 is de Marineluchtvaartdienst onderdeel van het Defensie Helikopter Commando, waarvan de maritieme NH-90 helikopters opereren vanaf het Maritiem Vliegkamp De Kooy, vlakbij de thuisbasis van hun voornaamste klant: de vloot. Een groepsoudste MLD is belast met de vaandelverplichtingen en specifieke MLD-aangelegenheden. Momenteel is dat Kapitein ter zee Hans Veken, de huidige chef staf van het DHC te Gilze-Rijen.
In verband met het 100-jarig jubileum hebben een aantal prominente oud-MLDers (Kees Leebeek, Arie van der Hout, Kees Bakker en Anne van Dijk) in opdracht van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer van de MLD een alomvattend boek geschreven over de enerverende geschiedenis van dit voormalige marineonderdeel.
In Een eeuw Marineluchtvaartdienst wordt een onbelemmerde blik achter de schermen geboden, waardoor vele gebeurtenissen en beslissingen worden verhelderd. Het boek is wetenschappelijk verantwoord, maar geschreven in toegankelijke taal en bevat veel, vaak unieke, foto’s. Bovendien wordt het doorspekt met zogenaamde seastory’s, waarin de soms dramatische belevenissen van de maritieme luchtvarenden en het grondpersoneel centraal staan.
De omslag is ontworpen door de bekende kunstenares Leentje Linders.
Zie voor aanschaf de pagina Toko artikelen
Breguet Atlantic
In dienst bij de marineluchtvaartdienst 1969 – 1984
In het rijk geïllustreerde boek beschrijft De Boer het wel en wee van dit Franse vliegtuig.
De Atlantic is als NAVO-project in de 50-er jaren ontwikkeld. Als de ministerraad in juli 1968 besluit om negen vliegtuigen van het type te bestellen zijn delen van de productie lijn al gesloten. De eerste vier Atlantics voor de Marineluchtvaartdienst zijn dan ook oorspronkelijk bestemd voor de Franse (en Duitse) Marine .
Op 1 januari 1985 valt het doek. De Atlantic is van 1969 tot en met 1984 bij de marineluchtvaartdienst in gebruik geweest.
Zie voor aanschaf de pagina Toko artikelen
De Consolidated PBY-5A Catalina
Legendarisch, De Y-83, later de 16-218, was en is een legendarisch toestel. Na in gebruik genomen te zijn op de Amerikaanse marinebasis Corpus Christi op 27 september1942, werd het toestel door een Amerikaanse ferrybemanning overgevlogen naar China Bay op het toenmalige Ceylon. De Catalina heeft geopereerd in Ceylon, Kenia, Zuid Afrika, Aden, nabij Somaliland, India, Somalië, Pakistan, Cocos-eilanden, voormalig Nederlands Oost-Indië, Indonesië, Nederlands Nieuw Guinea en Nederland.
Het vliegtuig was respectievelijk ingedeeld bij No.321 (Dutch) Squadron RAF, het Oostelijk Verkennings- en Transport Squadron en de Vliegtuigsquadrons 321, 7 en 8 van de Marineluchtvaartdienst. Op 20 juni 1957 werd het toestel van de sterkte afgevoerd en uiteindelijk gesloopt op Biak door een Australische schroothandelaar. Het vliegtuig is bijna, op drie maanden na, vijftien jaar in gebruik geweest bij onze Marineluchtvaartdienst en heeft onderhoud gekregen op Ceylon (RAF Group 22), India (Hindustan Aircraft Factories), Zuid Afrika (SAAF), in Nederlands Nieuw Guinea (Biak) en in Nederland (Aviolanda-Papendrecht). De Marineluchtvaartdienst heeft 87 Catalina’s in gebruik gehad. Het toestel dat nu de 16-218 heet, is de voormalige Bureau Number 2459 en werd op 15 november 1941 door de US Navy in gebruik genomen. Dus op 15 november 2016 wordt de “Grand Old Lady” 75 jaar. Een diamanten leeftijd, welke wij ook op onze kist presenteren. Zij is de oudste nog vliegende Catalina in de wereld. Wij koesteren haar zeer.
Zie voor aanschaf de pagina Toko artikelen
De Javazee-campagne na 75 jaar
Wie nu over de Javazee vaart, ziet geen sporen van de wanhopige strijd die zich hier 75 jaar geleden afspeelde. Ook onder water zijn de sporen van deze Slag in de Javazee goeddeels uitgewist, zoals bij een recente duikexpeditie bleek. De slag was de dramatische climax van drie maanden maritieme strijd met Japan: ruim een week erna moest Nederlands-Indië capituleren.
Het boek De Javazee-campagne na 75 jaar wil de inzet van de Koninklijke Marine en haar bondgenoten in deze periode – ter zee, te land en in de lucht – opnieuw tastbaar maken. Er zijn namelijk wel degelijk sporen van deze strijd te vinden: een grammofoonplaat van het Adelborstenlied, gevonden in de plunje van een jonge officier die met Hr.Ms. De Ruyter ten onder ging; opgewekte brieven aan thuis, trots ondertekend met ‘Uw zoon, de Marinier’; monumenten in Den Helder, bij Nagasaki, in Surabaya en in Houston; de mijnenveger die in maart 1942 als eiland vermomd naar Australië ontsnapte en nu als museumschip te bezichtigen is. En vele andere vindplaatsen van een verleden dat niet vergeten mag worden.
De Javazee-campagne na 75 jaar is een initiatief van het Karel Doorman Fonds. Twaalf auteurs, onder wie verschillende (oud-)marinemensen, werkten aan mee. De bundel begint met een kroniek van de strijd van de Koninklijke Marine tussen december 1941 en maart 1942, en eindigt met een analyse van de ‘lessons learned’. In de bijdragen daartussen beschrijven de auteurs vanuit verschillende invalshoeken de dramatische gebeurtenissen van toen en de latere verwerking ervan. Vertrekpunt daarbij is steeds een herinnering of herinneringsplek. De actualiteit is daarbij nooit ver weg, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het hoofdstuk over de duikexpeditie naar de Nederlandse oorlogsgraven in de Javazee in november 2016.
Voor aanschaf zie onze pagina Toko artikelen
Boek “60 jaar helikopters bij de Koninklijke Marine”
Voor aanschaf zie onze pagina Toko artikelen
DVD 90 jaar VLIEGENDE MARINE
Voor aanschaf zie onze pagina Toko artikelen
Boek “Martin Mariner PBM-5A” door CDR b.d. Kees Leebeek
Het boek is geschreven op basis van authentiek bronnen en interviews met nog in leven zijnde bemanningsleden die dienden in Nederlands Nieuw Guinea in de periode van 1950-1960. De primitieve omstandigheden vormden het decor waarin het loyale en plichtsgetrouwe MLD-personeel onder vaak moeilijke omstandigheden en ver verwijderd van huis en haard met deze grote amfibische vliegboten haar bijdrage leverde aan de verdediging van Nederlands Nieuw Guinea. Aan de hand van een aantal ernstige ongevallen – waarbij in totaal 32 slachtoffers vielen en acht Mariners verloren gingen – vertelt dit boek niet alleen het echte verhaal over deze rampen, maar geeft het ook een unieke en onthullende blik achter de schermen van de Koninklijke Marine.
In de prachtig vormgegeven uitgave met veel nog niet eerder gepubliceerde foto’s wordt aangetoond dat het toestel ten onrechte door velen werd verguisd als een onbetrouwbaar vliegtuig, en wat de werkelijke oorzaken waren van de vele ongevallen! Hierbij wordt geen blad voor de mond genomen.
Voor aanschaf zie onze pagina Toko artikelen
Diverse (ex) collega’s hebben hun ervaringen in boekvorm vastgelegd en zijn in onze bibliotheek opgenomen.
Jan Vroege heeft in eigen beheer zijn ervaringen bij de KM en de Marineluchtvaartdienst vastgelegd.
ISBN 978-90-9027816-2
Auteur: jvroege@hotmail.com