Veteranen

Belangenbehartiging

Een groot deel van onze donateurs heeft de veteranenstatus.
De belangen van onze veteranen worden behartigd door het MiLu (voluit: de stichting Federatie van organisaties van Veteranen en Oudgedienden van de Militaire Luchtvaart).
Het MiLu behartigt de belangen van alle veteranen van de militaire luchtvaart. De voorzitter van de stichting overlegt regelmatig met de plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Onder de MiLu vallen diverse veteranenverenigingen van de Militaire Luchtvaart, waaronder ook De Stichting Vrienden van de MLD (de Stichting waar u als donateur van de Traditiekamer MLD automatisch ook lid van bent).

Rob Varkevisser (robv.avr@gmail.com) is onze contactpersoon voor veteranenzaken en neemt (samen met onze voorzitter Anne van Dijk) deel aan het overleg in het MiLu. Rob kan u tevens alles vertellen over activiteiten, faciliteiten (zoals vrij vervoer) enz.

Veteranendag 27 juni 2020

Hierbij een inkijkje in het programma van de Veteranendag van 27 juni 2020.
Het programma wordt integraal live uitgezonden door de NOS:
12.45 tot 13.45 uur op NPO-1, waarbij van
12.45 tot 13.00 uur de NOS vier veteranen interviewt (Astrid Kersseboom);
13.00 tot 13.45 uur het Ridderzaalprogramma dat integraal wordt uitgezonden.
Tevens is de uitzending te streamen via social media kanalen.
16.00 tot 18.00 uur WNL-radio in teken van Veteranendag.
19.15 tot 19.45 uur op NPO-2. De samenvatting van de dag waarbij Mart de Kruijff
als deskundige zal optreden.Zaterdag 27 juni: Nederlandse Veteranendag in Den Haag alleen in de Ridderzaal en op tv
Dit jaar wordt de Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd, met een programma van 45 minuten in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Het programma wordt live uitgezonden door de NOS. Er worden verder geen fysieke evenementen of activiteiten georganiseerd.
Op deze manier geeft het Nationaal Comité Veteranendag, in samenwerking met de NOS, invulling aan de Nederlandse Veteranendag met als doel dat Nederland toch het jaarlijkse ‘dankjewel’ voor onze veteranen kan mee-beleven.Programma Ridderzaal
Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe en reikt zij de Koninklijke Erepenning uit aan de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen die 50 jaar bestaat.
De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een persoonlijke videoboodschap.
Zijne Majesteit de Koning zal niet aanwezig zijn.Twee andere autoriteiten zijn wel aanwezig in de Ridderzaal: Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Hun aanwezigheid stipuleert de betrokkenheid van de krijgsmacht bij veteranen en de Nederlandse Veteranendag.Veteranen
In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van Maaike, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis en Dennis, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte. Hij treedt ook op (zang) in de Ridderzaal.
Daarnaast Rick, gewond geraakt in Afghanistan, lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik, indertijd vijf jaar lang ingezet in NL-Indië. Zij worden in beeldreportages getoond en vertellen in de Ridderzaal over hun ervaringen.

Sub Umbra musiceert voor Nederlandse Veteranen

Ter gelegenheid van Veteranendag 2020 biedt Harmonieorkest Sub Umbra in deze vreemde tijd een muziekwerk aan dat ingestudeerd is om de vrijheid te vieren.
Zie onze rubriek Nieuws voor bijzonderheden en de link naar het te beluisteren muziekstuk.

Walk4Veterans

Zie ook de rubriek Nieuws en zie hier het persbericht.

 

Jaarverslag St. vrienden van de MLD (veteranen en postactieven)

Onze bijdrage aan het jaarverslag 2019 van de MILU is hier in te zien.

 

MILU artikel in de Vliegende Hollander

De Vliegende Hollander van 21 maart heeft een artikel aan 25 jaar MILU (De Stichting Federatie van Organisaties van Veteranen en Oudgedienden van de Militaire Luchtvaart ) gewijd.
Klik hier voor het artikel.

Nieuw KLu-veteranentenue

In  de Vliegende Hollander van maart 2019 wordt onder “In Formatie”  het nieuwe KLu veteranentenue bekendgesteld.  Voor bijzonderheden klik hier.

Uitvoering veteranenbeleid

Zelf kunt u heel veel informatie voor en over veteranen vinden op www.veteraneninstituut.nl
Het Veteraneninstituut is de uitvoerder van het veteranenbeleid dat door Defensie in overleg met het Veteranenplatform wordt bepaald.

 • Veteranenloket
  Op de website van het veteraneninstituut vindt u bijvoorbeeld ook de link naar het veteranenloket, www.veteranenloket.nl . Dit loket is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar voor alle vragen aangaande zorg, hulp, materiele ondersteuning en informatie. U kunt hen ook mailen: info@veteranenloket.nl of bellen tel. 0883340000.
 • Veteranenpas
  Ook kunt u op de website van het veteraneninstituut een veteranenpas aanvragen. Met deze pas kunt u voordeel krijgen bij winkels, hotelboekingen etc.
  Zie hiervoor www.veteraneninstituut.nl/diensten/veteranenpas. Mocht u onverhoopt niet meer weten wanneer u op uitzending bent geweest: geen nood. Wanneer u het formulier invult met de gegevens die u wel weet ( o.a. naam, adres, woonplaats en  geboortedatum) is dat al voldoende. Het veteraneninstituut kan de ontbrekende gegevens opvragen en zij vullen het formulier dan zelf aan.
 • Gratis treinkaartjes
  Post-actieve veteranen hebben recht op 2 x per jaar gratis treinvervoer voor het bezoeken van veteranen evenementen (ook de jaarlijkse Donateursdag van de Traditiekamer is een veteranenevenement). www.veteraneninstituut.nl/diensten/direct-regelen