JAARVERSLAG 2019  Veteranen Marineluchtvaartdienst

Activiteiten in het afgelopen jaar

4 februari

Een originele Amerikaanse D-Day-vlag werd groots onthaald in Rotterdam. Met een colonne militaire voertuigen werd de vlag bij de Kunsthal afgeleverd waar een 100-tal actief dienende militairen uit de VS en de Nederlandse krijgsmacht een erehaag vormden. Op D-day (6 juni 1944) wapperde deze vlag op het Amerikaanse landingsvaartuig LCC-60, dat er als een van de eerste in slaagde Amerikaanse troepen op de kust van Normandië te debarkeren. Minister Ank Bijleveld van Defensie onthulde de vlag samen met de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. De bijeenkomst werd bijgewoond door tientallen veteranen waaronder een MiLu-deputatie.

8 maart

Feestelijke bijeenkomst van het 25-jarige jubileum van de MiLu bij stichting de Basis te Doorn in aanwezigheid van de minister van Defensie en vele personen van het eerste uur waarbij mede-oprichter.Jan Meliesie het ereteken in brons werd opgespeld.

18 april

Bij de reünie van Klu-veteranen NNG in “De Brik” op Camp New Amsterdam waren ook een flink aantal MLD’ers aanwezig. Onder andere aan de hand van fotoboeken werden oude herinneringen opgehaald aan de gezamenlijke periode in Biak.

4 mei

Bij de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument van de Militaire Luchtvaart op de voormalige Vlb. Soesterberg waren ook dit jaar weer vele nabestaanden en vrienden aanwezig en een toenemend aantal MiLu-Veteranen.

Bij “74 jaar samen herdenken” in de Grote Kerk te Den Haag was op speciaal verzoek veteraan Dirk Megchelse met bandelier en MLD-vlag aanwezig. Tijdens het indrukwekkende herdenkingsconcert “The Armed Man“ werden oorlogsbeelden geprojecteerd. De herdenking werd op plechtige wijze besloten met de Taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus.

5 mei

Als vanouds was het bevrijdingsfestival te Wageningen een bijzondere ervaring, met veteranen uit de VS, Canada en Polen. Onder begeleiding van diverse militaire bands was ook de MiLu op bescheiden wijze vertegenwoordigd, waarbij echter de MLD-vlag ontbrak wegens onvoorziene verhindering van de vlaggedrager. Het defilé werd door de ouderen als vrij zwaar ervaren.

6 juni

Herdenking van 75 Jaar D-day bij het MLD-monument op het Maritiem Vliegkamp De Kooy. Tot veler verrassing van velen was hierbij naast Camiel Stritzko ook de oudste (100 jarige) D-Day veteraan André Hissink uit Canada aanwezig.

De deelname aan de operaties rond D-day door de MLD (320 Squadron), het Korps mariniers (vliegtuigschutters bij 320 Sq) en de twee kanonneerschepen Hr. Ms. Soemba en Hr. Ms. Flores werd gesymboliseerd door de vaandels met gewapende wacht van de Marineluchtvaartdienst, het Korps Mariniers en het Eskader. Tijdens de plechtigheid – begeleid door de tamboers en pijpers van het Korps – spraken diverse hoogwaardigheidsbekleders. Na het door de vlootgeestelijke uitgesproken gebed werd een aantal kransen gelegd, o.a. door Hissink en Stritzko, de stichting vrienden van de MLD (bestuurslid Dirk Megchelse) en de Martin Mariner-reünie club.

Na afloop van de plechtigheid en een borrel met “blauwe hap” kregen de oud-MLD’ers een rondleiding en een airdisplay van de NH90.

10 juni

Jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst bij het Nationaal Indië-monument te Roermond voor de bij Goa (India) op 10 juni 1959 verongelukte Martin Mariner 16-306. Bij de plaquette werd door de (klein)kinderen van de omgekomen bemanningsleden een bloemstuk gelegd en werden twee voordrachten voorgelezen. De plechtigheid werd afgesloten met een traditioneel samenzijn van de families en oud-collega’s.

14 juni

Luchtmachtdagen op de Vlb.Volkel.

Voor de MiLu-veteranen was een speciale ontmoetingsplaats waarvoor niet ver hoefde te worden gelopen (!).  Bij de uitgebreide vliegshow was veel te zien, waarbij het paradepaardje de JSF als verwacht de show stal. Een prachtige dag.

29 juni

Nationale Veteranendag te Den Haag. De MLD-veteranen waren met 10 man plus vlaggedrager Rob Varkevisser in het MiLu-peloton vertegenwoordigd. Het geheel zag er bij het saluut aan de Koning weer piekfijn en strak uit. Ook de organisatie rond de tribunes was goed geregeld. In verband met de warmte werden er regelmatig flesjes water aangeboden en rieten zonnehoedjes. Het Malieveld bood een feestelijke aanblik en trok veel publieke belangstelling. Voor het eerst was ook de Traditiekamer MLD aanwezig met een veel bezochte stand nabij de hoofdtent.

1 juli

Bij de viering van de 106e verjaardag van de Koninklijke Luchtmacht bij het monument voor de Militaire Luchtvaart op de voormalige Vlb. Soesterberg namen ook een aantal oud-MLD’ers deel aan het defilé. Na de plechtigheid werd een lunch aangeboden in het Nationaal Militair Museum.

10 september

Jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op de gemeentelijke begraafplaats Duinrust te Katwijk voor de verongelukte bemanning van de Martin Mariner 16-303 bij Abadan (Iran). Deze bemanning werd hier in 2003 met groot ceremonieel herbegraven. Ook deze keer waren er veel nabestaanden en oud-collega’s present. Na de herdenking was er een gebruikelijk samenzijn.

11 september

De 27e Klu-Veteranendag op de Vlb. Eindhoven. De feestelijk ingerichte grote hangaar was deze keer overzichtelijker ingedeeld, waardoor de deelnemers zich sneller konden oriënteren. Na het welkomstwoord van de commandant en de voorzitter van het MiLu volgde een kranslegging voor de gevallenen. Voor het eerst waren er dit jaar ook een stand van de Traditiekamer MLD en van het 322 Squadron in Ned. Indië.

26 oktober

Defilé ter gelegenheid van “75 jaar bevrijding” te Bergen op Zoom. Het MiLu-detachement marcheerde ditmaal niet apart maar maakte deel uit van één groot peloton met alle veteranen. Dat was even wennen maar de feestvreugde was er niet minder om. De tribunes waren zodanig opgesteld dat de genodigden prima zicht hadden op het defilé, dat door een goed afgestemd tempo vrijwel geen opstoppingen kende. Prima organisatie en een feestvierende bevolking.

Overlijden van een bijzondere MLD-veteraan

Op 18 januari werd te Bronbeek met een plechtige herdenkingsceremonie afscheid genomen van een van de oudste bewoners, SMJRVGMR b.d. C.H.E. (Eddie) Jacob. Eddie (1923) was tijdens WO II en van de jongste vliegtuigmakers bij 320 Sq in Engeland en trok bij een bezoek de speciale aandacht van generaal Eisenhower.