Op zondag 9 februari j.l. is de tot dan oudste nog levende VOMLD schout-bij-nacht b.d. Ruud Idzerda op 96-jarige leeftijd overleden.
Idzerda mag met recht een MLD-coryfee worden genoemd: hij was een der eerste helikoptervliegers in de marine/krijgsmacht en de eerste straaljagervlieger in de MLD. Tijdens de watersnoodramp in 1953 redde hij met de eerste marinehelikopter S-51Jezebel vele tientallen mensen uit het ijskoude water en van dakenDe door hem aan de Traditiekamer MLD geschonken lus van Bogert (vernoemd naar zijn mecano/hijslierbedienaar, die deze sling in allerijl maakte van parachutezijde) herinnert aan dit roemruchte wapenfeit.
Na een boordterm op Hr Ms Karel Doorman met de Seafury leidde hij als commandant van 860 Squadron met verve het MLD-aerobatic team de Sealords met de Seahawk, waarvan hij als ervaren jachtvlieger de eerste kist voor de MLD uit Engeland ophaalde. Na de functie als VOMLD ging hij in 1975 met FLO waarna hij op voorspraak van Prins Bernhard internationaal coördinator werd bij het Wereldnatuurfonds, dat volgens de prins wel een scheut militaire discipline kon gebruiken.
Zijn enerverende loopbaan is beschreven in Een bevlogen avontuur, dat leest als een spannend jongensboek (te koop in onze toko).
Via onderstaande link kunt u een interessant interview lezen uit de Alle Hens t.g.v. de viering van 100 jaar MLD met deze bescheiden en aimabele MLD’er.