Klik hier voor de Nieuwsbrief 2020
Valkenhorst naam nieuwe woonwijk
Het Leidsch Dagblad meldt dat voor de toekomstige woonwijk op het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg de naam “Valkenhorst” is gekozen.
In een snijdende wind, terwijl burgemeester Visser van Katwijk stond te speechen kwam er achter hem een drone in beeld. De drie prijswinnaars mochten uit de buidel van deze drone een doek pakken om vervolgens de naam van de toekomstige woonwijk op het voormalige terrein van MVK Valkenburg te onthullen: Valkenhorst.
Deze naam doet zowel recht aan de oude geschiedenis van Valkenburg als Romeinse vestingplaats, maar ook aan de recente geschiedenis omdat hij veel oud-MLD’ers doet herinneren aan het Valkenhorst-theater.
Er waren maar liefst drie prijswinnaars, twee uit de omgeving van Katwijk en een oud-MLD’er : Gerrit Sterken uit Friesland die ruim tien jaar bij de MLD heeft gediend als boordwerktuigkundige.
Naamgeving nieuwe wijk voormalig MVK Valkenburg
In het Leidsch Dagblad van zaterdag 5 sept. 2020 werd de aandacht gevestigd over een prijsvraag die is uitgeschreven voor de naam van het nieuwe dorp dat op het terrein van het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg zal worden gebouwd.De voorlopige naam “Nieuw Valkenburg” is volgens de gemeente Katwijk niet verkeerd, maar misschien is er een nog beter idee. In verband daarmee is een prijsvraag uitgeschreven waarin als voorwaarde is gesteld:De naam mag niet langer zijn dan 24 lettertekens, bij voorkeur geen afkortingen hebben, en niet kwetsend of ‘raar’ zijn. Ook moet de naam passen bij de omgeving of betrekking hebben op het verleden daarvan.
Uw voorstel kan tot en met 18 september worden ingediend via de website www.katwijk.nl/naam , waarbij per persoon max. 2 namen mogen worden ingediend.Het gemeentebestuur van Katwijk stelt daaruit een top drie samen, waaruit het publiek vervolgens in een digitale stemronde de favoriet mag kiezen. De winnaar krijgt behalve eeuwige roem ook een cadeaubon van € 100.
Het geplande nieuwe dorp op het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg gaat uit minimaal 5.000 en maximaal 5.600 woningen bestaan. De eerste 3-500 woningen worden op z’n vroegst in 2022 gebouwd.
Voor de geïnteresseerden : het “stedebouwkundig raamwerk van Nieuw Valkenburg is via de volgende link in te zien:
www.rijksvastgoedbedrijf.nl › publicatie › 2020/06/09
Dodelijk ongeval met de NH-90 nummer 324
Op 19 juli omstreeks 14.30 uur lokale tijd in het Caribisch gebied, dat is 20.30 uur in Nederland, is de NH90 boordhelikopter van het stationsschip Zr.Ms. Groningen, aan het einde van een kustwachtpatrouille, op zo’n 12,5 kilometer uit de kust van Aruba, te water geraakt. Twee van de vier bemanningsleden zijn hierbij om het leven gekomen. Het gaat om de 34-jarige vlieger, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Erwin Warnies.
Update 17 december:
Herdenkingssteen voor overleden NH90-bemanning
Collega’s van vlieger Christine Martens en tactisch coördinator Erwin Warnies lieten op 27 november een zelfgemaakte herdenkingssteen te water op de plek waar de 2 afgelopen zomer verongelukten met hun NH90.
Voor het artikel verschenen in de Vliegende Hollander van december 2020, klik hier.
Update 9 december:
Onderzoeksraad voor veiligheid : NH-90 ongeval Aruba, Bevindingen verkennend onderzoek
Voor het pdf bestand klik hier
Update 14 oktober:
Bijschrijving namen slachtoffers NH90 in Gedenkrol MLD
Op 9 oktober j.l. zijn in de Gedenkrol MLD de namen bijgeschreven van vlieger Christine Martens en tacco Erwin Warnies, die op 19 juli 2020 om het leven kwamen bij de ditch van hun NH90 helikopter in de Caraïbische zee nabij Aruba.
De moeder van de vlieger en de weduwe van de tacco schreven de namen van hun geliefden met de hand bij in de Gedenkrol in de Stiltehoek van de Traditiekamer.
De plechtigheid vond wegens de omstandigheden plaats in beperkte kring. Naast enige naaste familieleden waren CZSK (vice-admiraal Rob Kramer), CDHC (commodore Robert Adang), de Groepsoudste MLD KTZ Hans Veken en een aantal bemanningsleden van 860 Sq aanwezig.
In zijn welkomstwoord benadrukte de voorzitter dat hij tevens alle oud-MLD’ers vertegenwoordigde, die eveneens met grote verslagenheid kennis hadden genomen van dit rampzalige ongeval.
Tot 19 juli j.l. omvatte de Gedenkrol 623 namen. Het is heel verdrietig dat hieraan nu twee namen moesten worden toegevoegd. Hopelijk biedt de wetenschap dat mede door deze bijschrijving hun namen in de Marineluchtvaartdienst nooit vergeten zullen worden enige troost.
Omwille van de privacy worden van deze plechtigheid geen foto’s gepubliceerd.
Te zijner tijd zullen beide namen ook worden ingebeiteld in de MLD-zuilen van het Gedenkteken Luchtvarenden te Soesterberg.
Update 8 oktober:
Er is een vervangende NH-90 naar Zr Ms Groningen verstuurd, zie hier de video van de belading van het vrachttoestel
Update 22 september: (bron de Vliegende Hollander)
NH90 geborgen
De NH90 die 19 juli in het Caribisch gebied in zee verdween is geborgen. De helikopter is begin deze maand in 2 delen boven water gehaald. Het staartstuk en de romp kwamen op 9 september aan in de haven van Curaçao en zijn inmiddels per schip onderweg naar Nederland. Daar komen ze eind deze maand aan. De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) gebruikt de delen voor verder onderzoek naar de toedracht van de crash.
Met behulp van het schip Volantis (foto) en een onderwaterrobot voerde de Maritime Capacity Alliance de berging uit. Dit civiel-militaire team bestond uit helikoptertechnici van Defensie en civiele bergingsspecialisten.
Met de grote kraan van het bergingsschip is eerst het staartstuk geborgen. Dat lag op zo’n 450 meter diepte, ongeveer 12 kilometer uit de kust van Aruba. Met behulp van de onderwaterrobot werden hijskabels vastgemaakt aan het wrakstuk.
De in eerste instantie nog drijvende romp lag op circa 100 kilometer van de Venezolaanse kust, op bijna 1,5 kilometer diepte. Dit deel is geborgen met een soort grote schep, waar het wrakstuk volledig in paste. Deze zogenoemde ‘cradle’ van 17 bij 15 meter is met de kraan van de Volantis naar de bodem gebracht. De onderkant van ‘de schep’ is voorzien van gaaswerk om zo eventueel loskomende helikopterdelen op te vangen en te bergen.
Update 28 augustus:
Collegas NH-90 bemanning blikken terug:
https://magazines.defensie.nl/vliegendehollander/2020/07/02_collegas-nh90-bemanning-blikken-terug
Update 7 augustus:
Inspectie: waarschijnlijk geen technisch probleem bij gecrashte helikopter
https://nos.nl/l/2343218
Dit zijn hun In Memoriams
In Memoriam Christine Martens
In Memoriam Erwin Warnies
Hun stoffelijke overschotten zijn geborgen en zijn zaterdag 25 juli omstreeks 13.00u in Nederland aangekomen en na een korte ceremonie aan de nabestaanden overgedragen.
Zie eerbetoon op Hato en Vliegbasis Eindhoven zoals door Defensie vastgelegd:
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/07/25/defensie-draagt-lichamen-christine-en-erwin-over-aan-families
Zie Eerbetoon op Vliegbasis Eindhoven voor militairen die omkwamen bij ongeluk Aruba zoals door de NOS vastgelegd:
https://nos.nl/l/2341795
Verschillende instanties onderzoeken de toedracht van het ongeval. Het toestel heeft lang genoeg aan de oppervlakte gedreven om de zwarte doos met vluchtgegevens eruit te halen. Nu is het naar de bodem gezonken, het is daar ongeveer 1 km diep.
Onze vrijwilligers zijn geschokt door het overlijden van deze MLD’ers. Namens hen zijn de condoleances aangeboden aan de groepsoudste van de MLD, de commandant van 860sq, de commandant van Zr.Ms. Groningen. Uiteraard is ook het condoleanceregister van het MVKK getekend. De MLD heeft 38 jaar geen dodelijke ongelukken gekend.
De helikopter in betere tijden op MVKK
Karel Doormanweg
De toegangsweg van Den Helder wordt naar Karel Doorman vernoemd.De nieuwe zuidelijke toegangsweg van MVK De Kooy wordt vernoemd naar Heije Schaper. De adviezen van onze Stichting zijn de besluitvorming meegenomen. Zie de foto van het krantenartikel
Walk for Veterans
SBN b.d. Ruud Idzerda overleden

Idzerda mag met recht een MLD-coryfee worden genoemd: hij was een der eerste helikoptervliegers in de marine/krijgsmacht en de eerste straaljagervlieger in de MLD. Tijdens de watersnoodramp in 1953 redde hij met de eerste marinehelikopter S-51Jezebel vele tientallen mensen uit het ijskoude water en van daken. De door hem aan de Traditiekamer MLD geschonken lus van Bogert (vernoemd naar zijn mecano/hijslierbedienaar, die deze sling in allerijl maakte van parachutezijde) herinnert aan dit roemruchte wapenfeit.
Na een boordterm op Hr Ms Karel Doorman met de Seafury leidde hij als commandant van 860 Squadron met verve het MLD-aerobatic team de Sealords met de Seahawk, waarvan hij als ervaren jachtvlieger de eerste kist voor de MLD uit Engeland ophaalde. Na de functie als VOMLD ging hij in 1975 met FLO waarna hij op voorspraak van Prins Bernhard internationaal coördinator werd bij het Wereldnatuurfonds, dat volgens de prins wel een scheut militaire discipline kon gebruiken.
Zijn enerverende loopbaan is beschreven in Een bevlogen avontuur, dat leest als een spannend jongensboek (te koop in onze toko).
Via onderstaande link kunt u een interessant interview lezen uit de Alle Hens t.g.v. de viering van 100 jaar MLD met deze bescheiden en aimabele MLD’er.
https://magazines.defensie.nl/allehens/2017/03/03_100jr-mld
Aflossing coördinator MLD-veteranen
Deze functiewisseling ging gepaard met enig ceremonieel waarbij Dirk de MLD-vlag via de voorzitter overdroeg aan zijn opvolger. Uit handen van de Chef der équipage van de MLD Adj. Henri Zuiderduin ontving hij de Erepenning van de MLD wegens zijn langdurige inspanningen om de presentie te verzekeren van MLD-veteranen en oudgedienden bij tal van ceremonies.
In Nieuwsbrief 2020 kunt u meer over de loopbaan van Dirk en zijn MLD-activiteiten lezen.