Vijftien (oud-)militairen krijgen op 3 april in de Van Ghentkazerne in Rotterdam een dapperheidsonderscheiding opgespeld door minister Ollongren. Op missies in Afghanistan, Cambodja en de Indische Oceaan zijn ze, zoals defensie het verwoordt, “met gevaar voor eigen leven voor de belangen van anderen opgekomen”.

“Ik had het niet verwacht. Ik ben de dienst uit, dus zit niet meer zo dicht bij het vuur tegenwoordig”, zegt korporaal van de mariniers Sebastiaan Beekman. “Het is ontzettend eervol. Fijn dat die waardering er is.”

Beekman hielp in 2010 mee de kaping te beëindigen van een Duits vrachtschip bij Somalië. Vlak voor de lunch op Eerste Paasdag kwam de noodoproep van de bemanning binnen bij het Nederlandse fregat Tromp, dat bijdroeg aan de antipiraterijmissie in de regio.

“Onze uitzending zat er eigenlijk al op. De spullen waren ingepakt en we waren op de weg terug”, herinnert Beekman zich. “Maar toen we de vraag kregen iets te betekenen, hebben we met z’n allen ‘ja’ gezegd en moest alles snel weer gereedgemaakt worden.”
Mariniers dalen af naar de Taipan.
Voor het hele verhaal volg deze link:

https://nos.nl/artikel/2469985-militairen-onderscheiden-voor-actie-tegen-piraten-trots-op-mooie-operatie