Op 2 oktober 2019 meldden zich 210 donateurs bij de Traditiekamer op het Maritieme Vliegkamp de Kooij voor de jaarlijkse Donateursdag. Hiermee waren zowel het auditorium als de Kramerhal maximaal gevuld. Dit jaar was een lustrumjaar, want de SVTKMLD bestaat 25 jaar.

De voorzitter CDR b.d. Anne van Dijk stond hierbij stil en nam tevens twee bijzondere herinneringsvoorwerpen in ontvangst. De heer Muis bood het grafkruis aan van de in begin mei 1940 neergeschoten MLD-officier vlieger Jan Uytenhoudt. Dit grafkruis zal permanent worden tentoongesteld bij de stiltehoek van de Traditiekamer.
Het tweede herinneringsvoorwerp was de zogenaamde “Gin-pennant” van de longroom van het vliegkampschip Hr. Ms. Karel Doorman, R 81. Dit vaantje, waarmee werd aangegeven wanneer er een rondje werd gegeven, is tijdens de uitdienststelling van dit schip aangeboden aan de destijds langst geplaatste officier LTZ T Peutz, die de katapultofficier was. KTZ t b.d. Frans Koch bood het namens hem aan.

KTZ Hans Veken, groepsoudste van de MLD, gaf een uitgebreid beeld van de huidige en toekomstige situatie van de NH-90. Het toestel voldoet goed. Met kijkt al naar de volgende block-update en verder in de toekomst. Hij toont tenslotte beelden van een tilt-rotor vliegtuig en een helikopter met een duw-propeller, waarbij de voordelen van een helikopter en een vast-vleugelig vliegtuig zijn gecombineerd.

Een van de markantste MLD vliegtuigen, de Dornier Do-24-K, werd door KTZ b.d. Willem Visée op de hem kenmerkende wijze in de schijnwerper gezet. Zijn schets van de levensloop van deze destijds vooruitstrevende vliegboot met uitstekende vlieg- en vaareigenschappen werd met grote belangstelling gevolgd.

Een persoonlijke noot ontbrak niet op deze dag. Bestuurslid Jacques Bierens werd door de voorzitter in het zonnetje gezet vanwege zijn verdienste voor de stichting. Na vele jaren bestuurslid te zijn geweest heeft hij de wens te kennen gegeven het iets kalmer aan te willen doen. Jacques blijft zijn taken als collectiebeheerder en “chef der equipage” uitvoeren.
Zoals gewoonlijk was de reünie-sfeer in hoge mate aanwezig. Tijdens de koffie bij binnenkomst, de borrel en de traditionele rijstmaaltijd werden oude en nieuwe verhalen en herinneringen uitgewisseld.

Na de lunch vond in het auditorium de drukbezochte boekbespreking plaats van het boek “Breguet Atlantic” van de schrijver Martin de Boer, de uitgever is Geromy. Een van de bemanningsleden van het eerste uur van dit toestel, KLTZ b.d. Hans Bax hield een boeiend verhaal over de wijze waarop het toestel, na aanvankelijke moeilijkheden bij de aflevering door de MLD in gebruik werd genomen. Zijn eindoordeel over dit toestel was, ondanks de drie grote ongelukken, positief.

Voor een foto impressie van deze dag zie de pagina “fotos divers”.