Op 19 juli omstreeks 14.30 uur lokale tijd in het Caribisch gebied, dat is 20.30 uur in Nederland, is de NH90 boordhelikopter van het stationsschip Zr.Ms. Groningen, aan het einde van een kustwachtpatrouille, op zo’n 12,5 kilometer uit de kust van Aruba, te water geraakt. Twee van de vier bemanningsleden zijn hierbij om het leven gekomen. Het gaat om de 34-jarige vlieger, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Erwin Warnies.

Dit zijn hun In Memoriams

In Memoriam Christine Martens

In Memoriam Erwin Warnies

Hun stoffelijke overschotten zijn geborgen en zijn zaterdag 25 juli omstreeks 13.00u in Nederland aangekomen en na een korte ceremonie aan de nabestaanden overgedragen.

Zie eerbetoon op Hato en Vliegbasis Eindhoven zoals door Defensie vastgelegd:
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/07/25/defensie-draagt-lichamen-christine-en-erwin-over-aan-families
Zie Eerbetoon op Vliegbasis Eindhoven voor militairen die omkwamen bij ongeluk Aruba zoals door de NOS vastgelegd:
https://nos.nl/l/2341795

Verschillende instanties onderzoeken de toedracht van het ongeval. Het toestel heeft lang genoeg aan de oppervlakte gedreven om de zwarte doos met vluchtgegevens eruit te halen. Nu is het naar de bodem gezonken, het is daar ongeveer 1 km diep.

Update 7 augustus:
Inspectie: waarschijnlijk geen technisch probleem bij gecrashte helikopter
https://nos.nl/l/2343218

Update 28 augustus:
Collegas NH-90 bemanning blikken terug:
https://magazines.defensie.nl/vliegendehollander/2020/07/02_collegas-nh90-bemanning-blikken-terug

Defensie heeft inmiddels besloten de resten van de NH-90 te bergen.

Onze vrijwilligers zijn geschokt door het overlijden van deze MLD’ers. Namens hen zijn de condoleances aangeboden aan de groepsoudste van de MLD, de commandant van 860sq, de commandant van Zr.Ms. Groningen. Uiteraard is ook het condoleanceregister van het MVKK getekend. De MLD heeft 38 jaar geen dodelijke ongelukken gekend.

U kunt de ontwikkelingen volgen op:

https://www.defensie.nl/actueel en op de sociale media als Facebook en Twitter.

Update 22 september: (bron de Vliegende Hollander)
NH90 geborgen
De NH90 die 19 juli in het Caribisch gebied in zee verdween is geborgen. De helikopter is begin deze maand in 2 delen boven water gehaald. Het staartstuk en de romp kwamen op 9 september aan in de haven van Curaçao en zijn inmiddels per schip onderweg naar Nederland. Daar komen ze eind deze maand aan. De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) gebruikt de delen voor verder onderzoek naar de toedracht van de crash.

Met behulp van het schip Volantis (foto) en een onderwaterrobot voerde de Maritime Capacity Alliance de berging uit. Dit civiel-militaire team bestond uit helikoptertechnici van Defensie en civiele bergingsspecialisten.

Met de grote kraan van het bergingsschip is eerst het staartstuk geborgen. Dat lag op zo’n 450 meter diepte, ongeveer 12 kilometer uit de kust van Aruba. Met behulp van de onderwaterrobot werden hijskabels vastgemaakt aan het wrakstuk.

De in eerste instantie nog drijvende romp lag op circa 100 kilometer van de Venezolaanse kust, op bijna 1,5 kilometer diepte. Dit deel is geborgen met een soort grote schep, waar het wrakstuk volledig in paste. Deze zogenoemde ‘cradle’ van 17 bij 15 meter is met de kraan van de Volantis naar de bodem gebracht. De onderkant van ‘de schep’ is voorzien van gaaswerk om zo eventueel loskomende helikopterdelen op te vangen en te bergen.

 De helikopter in betere tijden op MVKK