Op 19 juli omstreeks 14.30 uur lokale tijd in het Caribisch gebied, dat is 20.30 uur in Nederland, is de NH90 boordhelikopter van het stationsschip Zr.Ms. Groningen, aan het einde van een kustwachtpatrouille, op zo’n 12,5 kilometer uit de kust van Aruba, te water geraakt. Twee van de vier bemanningsleden zijn hierbij om het leven gekomen. Het gaat om de 34-jarige vlieger, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Erwin Warnies.

Update 17 december:
Herdenkingssteen voor overleden NH90-bemanning
Collega’s van vlieger Christine Martens en tactisch coördinator Erwin Warnies lieten op 27 november een zelfgemaakte herdenkingssteen te water op de plek waar de 2 afgelopen zomer verongelukten met hun NH90.
Voor het artikel verschenen in de Vliegende Hollander van december 2020, klik hier.

Update 9 december:
Onderzoeksraad voor veiligheid : NH-90 ongeval Aruba, Bevindingen verkennend onderzoek
Voor het pdf bestand klik hier

Update 14 oktober:
Bijschrijving namen slachtoffers NH90 in Gedenkrol MLD

Op 9 oktober j.l. zijn in de Gedenkrol MLD de namen bijgeschreven van vlieger Christine Martens en tacco Erwin Warnies, die op 19 juli 2020 om het leven kwamen bij de ditch van hun NH90 helikopter in de Caraïbische zee nabij Aruba.
De moeder van de vlieger en de weduwe van de tacco schreven de namen van hun geliefden met de hand bij in de Gedenkrol in de Stiltehoek van de Traditiekamer.
De plechtigheid vond wegens de omstandigheden plaats in beperkte kring. Naast enige naaste familieleden waren CZSK (vice-admiraal Rob Kramer), CDHC (commodore Robert Adang), de Groepsoudste MLD KTZ Hans Veken en een aantal bemanningsleden van 860 Sq aanwezig.
In zijn welkomstwoord benadrukte de voorzitter dat hij tevens alle oud-MLD’ers vertegenwoordigde, die eveneens met grote verslagenheid kennis hadden genomen van dit rampzalige ongeval.
Tot 19 juli j.l. omvatte de Gedenkrol 623 namen. Het is heel verdrietig dat hieraan nu twee namen moesten worden toegevoegd. Hopelijk biedt de wetenschap dat mede door deze bijschrijving hun namen in de Marineluchtvaartdienst nooit vergeten zullen worden enige troost.

Omwille van de privacy worden van deze plechtigheid geen foto’s gepubliceerd.
Te zijner tijd zullen beide namen ook worden ingebeiteld in de MLD-zuilen van het Gedenkteken Luchtvarenden te Soesterberg.

Update 8 oktober:
Er is een vervangende NH-9 naar Zr Ms Groningen verstuurd, zie hier de video van de belading van het vrachttoestel

Update 22 september: (bron de Vliegende Hollander)
NH90 geborgen
De NH90 die 19 juli in het Caribisch gebied in zee verdween is geborgen. De helikopter is begin deze maand in 2 delen boven water gehaald. Het staartstuk en de romp kwamen op 9 september aan in de haven van Curaçao en zijn inmiddels per schip onderweg naar Nederland. Daar komen ze eind deze maand aan. De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) gebruikt de delen voor verder onderzoek naar de toedracht van de crash.
Met behulp van het schip Volantis (foto) en een onderwaterrobot voerde de Maritime Capacity Alliance de berging uit. Dit civiel-militaire team bestond uit helikoptertechnici van Defensie en civiele bergingsspecialisten.


Met de grote kraan van het bergingsschip is eerst het staartstuk geborgen. Dat lag op zo’n 450 meter diepte, ongeveer 12 kilometer uit de kust van Aruba. Met behulp van de onderwaterrobot werden hijskabels vastgemaakt aan het wrakstuk.
De in eerste instantie nog drijvende romp lag op circa 100 kilometer van de Venezolaanse kust, op bijna 1,5 kilometer diepte. Dit deel is geborgen met een soort grote schep, waar het wrakstuk volledig in paste. Deze zogenoemde ‘cradle’ van 17 bij 15 meter is met de kraan van de Volantis naar de bodem gebracht. De onderkant van ‘de schep’ is voorzien van gaaswerk om zo eventueel loskomende helikopterdelen op te vangen en te bergen.

Update 28 augustus:
Collegas NH-90 bemanning blikken terug:
https://magazines.defensie.nl/vliegendehollander/2020/07/02_collegas-nh90-bemanning-blikken-terug

Update 7 augustus:
Inspectie: waarschijnlijk geen technisch probleem bij gecrashte helikopter
https://nos.nl/l/2343218

_____________________________________________________________
Dit zijn hun In Memoriams

In Memoriam Christine Martens

In Memoriam Erwin Warnies

Hun stoffelijke overschotten zijn geborgen en zijn zaterdag 25 juli omstreeks 13.00u in Nederland aangekomen en na een korte ceremonie aan de nabestaanden overgedragen.

Zie eerbetoon op Hato en Vliegbasis Eindhoven zoals door Defensie vastgelegd:
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/07/25/defensie-draagt-lichamen-christine-en-erwin-over-aan-families
Zie Eerbetoon op Vliegbasis Eindhoven voor militairen die omkwamen bij ongeluk Aruba zoals door de NOS vastgelegd:
https://nos.nl/l/2341795

Verschillende instanties onderzoeken de toedracht van het ongeval. Het toestel heeft lang genoeg aan de oppervlakte gedreven om de zwarte doos met vluchtgegevens eruit te halen. Nu is het naar de bodem gezonken, het is daar ongeveer 1 km diep.

Onze vrijwilligers zijn geschokt door het overlijden van deze MLD’ers. Namens hen zijn de condoleances aangeboden aan de groepsoudste van de MLD, de commandant van 860sq, de commandant van Zr.Ms. Groningen. Uiteraard is ook het condoleanceregister van het MVKK getekend. De MLD heeft 38 jaar geen dodelijke ongelukken gekend.

U kunt de ontwikkelingen volgen op:
https://www.defensie.nl/actueel en op de sociale media als Facebook en Twitter.

De helikopter in betere tijden op MVKK