Boek “Een eeuw Marineluchtvaartdienst”

De Marineluchtvaartdienst is opgericht op 18 augustus 1917.

Sedert 2008 is de Marineluchtvaartdienst onderdeel van het Defensie Helikopter Commando, waarvan de maritieme NH-90 helikopters opereren vanaf het Maritiem Vliegkamp De Kooy, vlakbij de thuisbasis van hun voornaamste klant: de vloot. Een groepsoudste MLD is belast met de vaandelverplichtingen en specifieke MLD-aangelegenheden. Momenteel is dat commandeur Gerhard Polet, de huidige commandant van het DHC te Gilze-Rijen.

In verband met het 100-jarig jubileum hebben  een aantal prominente oud-MLDers (Kees Leebeek, Arie van der Hout, Kees Bakker en Anne van Dijk) in opdracht van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer van de MLD een alomvattend boek geschreven over de enerverende geschiedenis van dit voormalige marineonderdeel.
In Een eeuw Marineluchtvaartdienst wordt een onbelemmerde blik achter de schermen geboden, waardoor vele gebeurtenissen en beslissingen worden verhelderd. Het boek is wetenschappelijk verantwoord, maar geschreven in toegankelijke taal en bevat veel, vaak unieke, foto’s. Bovendien wordt het doorspekt met zogenaamde seastory’s, waarin de soms dramatische belevenissen van de maritieme luchtvarenden en het grondpersoneel centraal staan.
De omslag is ontworpen door de bekende kunstenares Leentje Linders.

Zie voor aanschaf de pagina Toko artikelen 

De Javazee-campagne na 75 jaar


Voor een inhoudelijke beschrijving klik hier.
Voor aanschaf zie onze pagina Toko artikelen

Boek “60 jaar helikopters bij de Koninklijke Marine”

boekheli60jr

Voor aanschaf zie onze pagina Toko artikelen

DVD 90 jaar VLIEGENDE MARINE

dvd90

Voor aanschaf zie onze pagina Toko artikelen

 

Boek “Martin Mariner PBM-5A” door CDR b.d. Kees Leebeek
Het boek is geschreven op basis van authentiek bronnen en interviews met nog in leven zijnde bemanningsleden die dienden in Nederlands Nieuw Guinea in de periode van 1950-1960. De primitieve omstandigheden vormden het decor waarin het loyale en plichtsgetrouwe MLD-personeel onder vaak moeilijke omstandigheden en ver verwijderd van huis en haard met deze grote amfibische vliegboten haar bijdrage leverde aan de verdediging van Nederlands Nieuw Guinea. Aan de hand van een aantal ernstige ongevallen – waarbij in totaal 32 slachtoffers vielen en acht Mariners verloren gingen – vertelt dit boek niet alleen het echte verhaal over deze rampen, maar geeft het ook een unieke en onthullende blik achter de schermen van de Koninklijke Marine.

boekmariner

In de prachtig vormgegeven uitgave met veel nog niet eerder gepubliceerde foto’s wordt aangetoond dat het toestel ten onrechte door velen werd verguisd als een onbetrouwbaar vliegtuig, en wat de werkelijke oorzaken waren van de vele ongevallen! Hierbij wordt geen blad voor de mond genomen.
Voor aanschaf zie onze pagina Toko artikelen

Diverse  (ex) collega’s hebben hun ervaringen in boekvorm vastgelegd en zijn in onze bibliotheek opgenomen.

janvroege

Jan Vroege heeft in eigen beheer zijn ervaringen bij de KM en de Marineluchtvaartdienst vastgelegd.
ISBN 978-90-9027816-2

Auteur: jvroege@hotmail.com

 

 

leenpronk

Leen Pronk’s ervaringen zijn geboekstaafd onder
ISBN 978-94-022-2117-6

Zie www.boekscout.nl

“Met Liefde Dienendoor Leen Pronk

Iedereen die Leen Pronk kent weet dat hij bepaald niet op zijn mondje is gevallen en zeer ad rem kan reageren. Samen met zijn grote gevoel voor humor een ideale mix voor een boek met prachtige anekdotes uit zijn lange loopbaan bij de MLD. Met name zijn kwajongensstreken als jonge vliegtuigkonstabel en zijn maten zijn vaak hilarisch. Mooie verhalen over detacheringen met de Neptune, de Atlantic en Orion en later zelfs met de Lynx. Leen is ook eerlijk en schroomt niet ook dingen te vermelden die minder leuk waren of fout liepen.

(Ik heb het boek in één ruk uitgelezen, waarbij me soms de tranen over de wang rolde van het lachen. Heel herkenbaar en een “must-read” voor iedere MLD-er, zeker met een Marpat-verleden!
AvD)