Farman F-22 Karel Doorman_

100 JAAR MARINE LUCHTVAART DIENST
‘vliegen en varen eeuwig verbonden’

                                    

Film van media dienst Defensie ter gelegenheid van de viering 100 jaar MLD is hier te zien.

De Vliegende Hollander, het magazine van de Koninklijke Luchtmacht, heeft aandacht besteed aan de viering van 100 jaar MLD in het hier in te zien artikel.

Pers impressies van de viering 100 jaar MLD op 15 september en de Open dag (Heldair  Show Maritiem) op 16 september:

https://www.upinthesky.nl/2017/09/15/marineluchtvaart100-jaar-en-springlevend-longread/

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/212123/100-jaar-Marine-Luchtvaart-Nog-altijd-hard-nodig

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1612911375406865&id=242490925782257

——-
De Marineluchtvaartdienst is opgericht op 18 augustus 1917.

Sedert 2008 is de Marineluchtvaartdienst onderdeel van het Defensie Helikopter Commando, waarvan de maritieme NH-90 helikopters opereren vanaf het Maritiem Vliegkamp De Kooy, vlakbij de thuisbasis van hun voornaamste klant: de vloot. Een groepsoudste MLD is belast met de vaandelverplichtingen en specifieke MLD-aangelegenheden. Momenteel is dat commandeur Gerhard Polet, de huidige commandant van het DHC te Gilze Rijen.

In verband met het 100-jarig jubileum hebben een aantal prominente oud-MLDers (Kees Leebeek, Arie van der Hout, Kees Bakker en Anne van Dijk) in opdracht van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer van de MLD een alomvattend boek geschreven over de enerverende geschiedenis van dit voormalige marineonderdeel.

In Een eeuw Marineluchtvaartdienst wordt een onbelemmerde blik achter de schermen geboden, waardoor vele gebeurtenissen en beslissingen worden verhelderd. Het boek is wetenschappelijk verantwoord, maar geschreven in toegankelijke taal en bevat veel, vaak unieke, foto’s. Bovendien wordt het doorspekt met zogenaamde sea stories, waarin de soms dramatische belevenissen van de maritieme luchtvarenden en het grondpersoneel centraal staan. De omslag en enig binnenwerk is ontworpen door de bekende kunstenares Leentje Linders. Gijs Dragt heeft gezorgd voor een prachtige, uitgebalanceerde vormgeving.

 

Toelichting:
De omslag is een collage van gestileerde afbeeldingen uit de geschiedenis van de Marineluchtvaartdienst, met daarin centraal het vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman dat ooit het middelpunt was van de naoorlogse Marine. Daaromheen is een selectie van beeldbepalende objecten uit de MLD-historie afgebeeld: vliegtuigen, vliegboten, helikopters en het wapenschild. Aan de voorzijde rechtsonder zijn de mensen uitgebeeld die de MLD hebben gedragen en die de rode draad vormen in het boek. Op de achterzijde de NH90, waarmee de hernieuwde MLD de toekomst tegemoet gaat. De compositie is gedrukt op de huidplaat van een Orion.

 

Voor het aanschaffen/bestellen van deze stevig gebonden, luxe uitgave van ruim 450 bladzijden in hard cover met leeslint zie onze pagina Toko artikelen

Badge 100 jaar MLD


Voor het aanschaffen/bestellen van deze badge zie onze pagina Toko artikelen.

Aviodrome 5 juli 100 jaar MLD

Op woensdag 5 juli heeft de groepsoudste Marineluchtvaartdienst commandeur Gerhard Polet bij het Aviodrome te Lelystad om 16.00 u de expositie “100 jaar Marineluchtvaartdienst” geopend.

Onderdeel van deze thema-expositie zijn onder andere een net-afgebouwde replica van een Spijker en een van Berkel WA, beiden vliegtuigen uit de beginjaren van de MLD.
De media hebben verslag gedaan van deze opening en de expositie”:
SBS 6 (Hart van Nederland, 5 juli):
http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/marine-luchtvaartdienst-viert-100-jarig-jubileum/
Flevo Post: https://www.flevopost.nl/nieuws/lelystad